Studii de istorie a filosofiei românești este o publicație dedicată cercetărilor originale în domeniul filosofiei. Utilizarea inteligenței artificiale generatoare de conținut (GenAI) de către autori sau referenți trebuie să respecte anumite reguli care au rolul de a asigura corectitudinea, relevanța și autenticitatea contribuției, precum și buna conduită în cercetarea științifică.
Studii de istorie a filosofiei românești este pe aceeași poziție cu COPE în ceea ce privește opinia că „instrumentele de inteligență artificială nu îndeplinesc condițiile pentru a li se atribui calitatea de autor, căci ele nu își pot asuma responsabilitatea pentru lucrarea trimisă spre publicare. Ca entități non-juridice, ele nu pot declara prezența sau absența conflictelor de interese și nu pot gestiona drepturile de autor sau contractele de licență”.
Mai mult: https://publicationethics.org/guidance/cope-position/authorship-and-ai-tools
Autorii, evaluatorii și cititorii publicației Studii de istorie a filosofiei românești vor găsi mai jos liniile principale ale politicii publicației cu privire la utilizarea GenAI în articole individuale, evaluări, precum și în întreg conținutul publicat în volum și pe site.
Pentru autori
1. Studii de istorie a filosofiei românești permite utilizarea GenAI în scopuri instrumentale precum:
- asistență în verificarea ortografică a textului,
- asistență în corectitudinea exprimării,
- asistență stilistică punctuală (dar nu generare de text),
- asistență în traducere (dar nu traduceri extinse semnate în calitate de traducător),
- asistență grafică punctuală la tabele și scheme,
- ordonarea bibliografiei,
- uniformizarea stilului de citare,
cu condiția ca intervențiile asistentului virtual să fie verificate/revizuite de autor.
În situațiile descrise mai sus, nu este necesară menționarea utilizării GenAI în interiorul textului sau odată cu propunerea spre publicare a articolului.
2. Studii de istorie a filosofiei românești nu acceptă materiale care au la bază cercetare de orice tip, colecționare și analiză de date, opinii, idei sau argumente generate cu GenAI.
În cazul în care se confruntă cu propuneri de articole sau cu articole publicate deja aflate în situația menționată mai sus, Studii de istorie a filosofiei românești urmează aceleași reguli pe care le-a adoptat în cazul nerespectării bunei conduite științifice (menționate aici).
Dacă utilizarea GenAI nu este menționată în text, odată cu propunerea spre publicare a articolului autorul declară implicit că nu a întrebuințat GenAI în vederea generării de conținut specific cercetării în filosofie.
Responsabilitatea pentru corectitudinea informației și pentru originalitatea conținutului publicat revine în întregime autorului, indiferent dacă acesta a utilizat sau nu GenAI în redactarea textului.
Pentru referenți
Evaluarea articolelor propuse spre publicare în Studii de istorie a filosofiei românești se face pe baza unor criterii specifice (detaliate aici). Este interzisă utilizarea GenAI în procesul de evaluare propriu-zisă a materialelor. Conținutul de idei prezent în comentariile, observațiile și recomandările evaluatorului trebuie să reflecte un act critic exclusiv uman, aparținând unui specialist în domeniul filosofiei.
Conduita SIFR
Redacția publicației Studii de istorie a filosofiei românești folosește GenAI în activitatea redacțională propriu-zisă (asistență în corectură și traducere), fără a încărca textul autorului pe o platformă GenAI, astfel încât confidențialitatea acestuia să fie păstrată.
Redacția Studii de istorie a filosofiei românești nu întrebuințează GenAI în procesul de evaluare preliminară a materialelor, în scanarea antiplagiat și nici în corespondența cu colaboratorii.
Materialele redactate în numele redacției și incluse în volume, la fel ca și conținutul postat pe site sunt întru totul originale. Studii de istorie a filosofiei românești nu întrebuințează GenAI pentru generare de conținut pe site sau în volumele publicate.